Sângerarea gingiilor este o problemă orală comună și poate fi cauzată de mai multe factori. Ignorarea sângerării gingiilor nu este o idee bună, deoarece poate indica probleme de sănătate mai grave. Acest articol îți va oferi o perspectivă asupra cauzelor posibile ale gingiilor sângerânde și sfaturi despre cum să le tratezi.

Cauze Comune Ale Gingiilor Sângerânde:

 1. Gingivită: Gingivita este o inflamație a gingiilor și una dintre cele mai frecvente cauze ale sângerării gingiilor. Este adesea cauzată de igiena orală inadecvată, cum ar fi periajul dentar necorespunzător sau utilizarea neregulată a aței dentare. Gingivita poate fi tratată și inversată printr-o igienă orală adecvată și vizite regulate la dentist.
 2. Boala Parodontală: Dacă gingivita nu este tratată, ea se poate dezvolta într-o formă mai severă de boală parodontală, cunoscută sub numele de parodontită. Această afecțiune poate provoca sângerări gingivale, dar și pierderea osului și a țesutului de susținere a dinților. Tratamentul parodontitei poate implica curățarea profesională a dinților și poate necesita intervenții chirurgicale în cazuri avansate.
 3. Periajul Agresiv: Periajul prea dur sau folosirea unei periuțe cu peri rigizi poate răni gingiile și provoca sângerări. Este important să periem dinții cu grijă, folosind o periuță cu peri moi și o tehnică corectă de periaj.
 4. Utilizarea Neregulată a Aței Dentare: Ața dentară este esențială pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii dintre dinți. Ignorarea aței dentare poate duce la acumularea de plăci și sângerare gingivală.
 5. Medicamente: Anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele sau medicamentele anticonvulsivante, pot provoca sângerare gingivală ca efect secundar. Dacă observi sângerare gingivală după ce ai început un nou medicament, discută cu medicul tău despre opțiuni sau ajustări.
 6. Deficitul de Vitamina K: Vitamina K joacă un rol esențial în coagularea sângelui. Un deficit de vitamina K poate duce la sângerări gingivale excesive.

Ce Poți Face Pentru a Trata Gingiile Sângerânde:

 1. Igiene Orală Corespunzătoare: Asigură-te că periezi și folosești ața dentară în mod regulat și corect. Consultă un dentist pentru a-ți demonstra tehnica corectă de periaj și ațare dentară.
 2. Vizite Regulate la Dentist: Programarea unor vizite regulate la dentist pentru igienizări profesionale și evaluări dentare este esențială pentru menținerea sănătății gingiilor.
 3. Mănâncă O Dietă Sănătoasă: O dietă bogată în vitamine și minerale, inclusiv vitamina C și vitamina K, poate ajuta la menținerea sănătății gingiilor.
 4. Evită Fumatul: Fumatul este un factor de risc major pentru boala parodontală și sângerarea gingiilor. Dacă fumezi, consideră să ceri ajutor pentru a renunța la acest obicei.
 5. Tratează Problemele Medicale Subiacente: Dacă medicamentele sau alte probleme medicale sunt cauza sângerării gingiilor, discută cu medicul tău pentru a găsi soluții alternative sau pentru a ajusta tratamentul.

Sângerarea gingiilor poate avea cauze multiple, de la igiena orală inadecvată la afecțiuni medicale subiacente. Este esențial să consulți un medic sau un dentist pentru a determina cauza specifică a sângerării gingiilor și pentru a primi tratamentul adecvat. Cu o igienă orală corespunzătoare și îngrijire adecvată, majoritatea problemelor gingiilor sângerânde pot fi tratate cu succes.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *